Arkelstorps Gammaldansgille 50 år

Publicerat i Oppmanna-Vånga Hembygdsförenings årsskrift 2011


   Gammaldanser började dansas redan på 1800-talet och under samma tid blev dragspelet alltmer populärt. Under 1930-talet och framåt började föreningar växa fram där man besökte varandras danssamkväm för att dansa. Föreningarna gick samman och bildade kretsar och kretsarna bildade Södra Sveriges Gammaldansdistrikt, SSG.

   SSG hade som ändamål att verka för den kulturella gammal- och sällskapsdansens upprätt-hållande, att bevara folkvisor och folkmusik samt sprida kamratlig gemenskap medlemmar emellan. Man dansade bland annat schottis, vals, hambo, skånsk mazurka, polka, Oh Susanna, tango och senare också foxtrot.

   1980 bildades Gammaldansarnas Riksförbund, GRF, med totalt ett hundratal föreningar.

   1961 bildades Arkelstorps Gammaldansgille. Styrelsen då bestod av Ernst Olsson ordförande, Börje Jönsson vice ordförande, Folke Bengtsson sekreterare, Börje Jönsson vice sekreterare, Torsten Olsson kassör samt Siv Olsson och Gertrud Stjernkvist suppleanter. Samma höst anordnade föreningen fem danskvällar. Entrén kostade då 2:50. Publikrekordet med 283 dansande hade föreningen en danskväll med Kurt Mårténs orkester på 1970-talet. 1974 hade föreningen 218 medlemmar och 1977 redovisade föreningen 18.439:- i kassan.

   En mångårig tradition i föreningen var dans nyårsafton. I många år var det dans nästan en gång i månaden, dock minskade publiken och de senaste åren har vi endast dansat två gånger om året.

   Föreningen har under sina femtio år haft fem ordförande. Ernst Olsson var den första ordföranden, därefter kom Willy Nilsson, Mix Pehrsson, Henrik Persson och Ann Bertilsson. Torsten och Siv Olsson var med och startade föreningen och har bidragit med fakta och bilder som kunde ses under jubileumskvällen.

   Själv har jag varit aktiv i föreningen sedan mitten av 1990-talet, det började egentligen med att Ann och Jarl Rossander åter startade upp kursverksamhet som varit vilande några år i föreningen, ett antal ungdomar anmälde sig till kurser och ungdomssektionen bildades. Under en period var verksamheten i föreningen livlig, det utbildades ett antal instruktörer och det dansades flera kurskvällar i veckan. Nybörjar- och fortsättningskurser för både vuxna och barn/ungdom och träningsdans för de mest vana dansarna. Av olika anledningar minskade verksamheten och nu hösten 2011 har gammaldansen ersatts med den modernare dansen bugg.

   Ungdomssektionen har under många år deltagit i Hästvedalägret, så även i år, det är alltid lika trevligt att träffa dansare från andra föreningar och dansa tillsammans.

   Dansare från föreningen har dansat på uppvisningar i olika sammanhang under åren, både i egen regi och tillsammans med den så kallade PR-gruppen. Senast var vi med i ett projekt där vi dansade tillsammans med flickor från Albanska föreningen i Folkets Park i Arkelstorp när hembygds-föreningen bjöd in till firandet av Sveriges Nationaldag.

   Under flera år åkte dansare från föreningen till Sätila och dansade ”12-timmars”, både i lag och hel- eller halvmaraton. Det var en härlig känsla att efter tolv timmars dans tåga ut i morgonljuset, ta emot utmärkelserna som delades ut och tillsammans höra Amazing Grace spelas på trumpet, det är en känsla som är svår att beskriva. Vi är många som nu saknar 12-timmarsdansen.

   Fortfarande har vi dock våra danskvällar i Arkelstorps Folkets Hus, stående är dans Trettondags-afton och Påskafton då vi äter påskbuffé och sedan dansar. Och i år firade Arkelstorps Gammaldans-gille sina 50 år med en höstfest där vi dansade till Jackpots orkester.

   Ett stort tack från alla i styrelsen till alla som hjälpte till och gjorde kvällen till ett trevligt minne! Framför allt ett stort tack till alla dansare som troget kommit hit till Arkelstorp i hela 50 år! 

Ann Bertilsson

Ordförande